Ar megzti vaikams sunkiau?


Benaršant internete susidarė toks vaizdas, kad mūsų šalelėje vaikams mezgama mažiau. Bent jau e-parduotuvių, susijusių su megzta mada vaikams, yra žymiai mažiau. Galbūt mano įspūdis ir klaidingas, juk internetiniai portalai dar ne viskas. Beieškant idėjų naujiems savojo beibio mezginiams lietuvių kalba, kilo mintis šią temą panagrinėti plačiau.

Atrodo, mažučiams megzti ir smagiau, ir įdomiau, juk rezultatas pasiekiamas žymiai greičiau. Didelė siūlų spalvų įvairovė (čia juodą spalvą kaip ir galime pamiršti) leidžia kurti drąsiausius derinius. Tiesa, ne visi siūlai tiks jautriai vaikų, ypač kūdikių, odelei, bet pasirinkimas vis tiek itin gausus. Bet bent jau man svarbiausia, kad mano vaikas nešios būtent mano jam kurtą, išglostytą, išmylėtą, originalų rūbelį. Taigi, pabandžius apibendrinti pliusus ir minusus gavosi štai toks sąrašiukas:

Pliusai: 
  • gausi siūlų spalvų gama;
  • greitai pasiekiamas rezultatas;
  • reikia mažiau siūlų;
  • vaikams skirti siūlai ypatingai malonūs liesti ir megzti;
  • galima žaisti su siūlų likučiais (netgi skirtingo storio);
  • viename mezginyje galima pritaikyti įvairiausius raštus ir nebijoti jų kiekybės;
  • suklydus bemezgant, greičiau išardyti ir toliau sau megzti;
  • puiki dovana draugų mažyliams;
  • sąrašą galima tęsti ir tęsti...
Minusai: 
  • greitai išaugami rūbeliai;
  • greičiau sudėvimi rūbeliai;
  • mažai minusų☺.

Kaip matote, pliusų žymiai daugiau. Tai kodėl tiek mažai parduotuvių, prekiaujančių mezginiais vaikams? Tikriausiai, viską lemia darbo (tiksliau įdėto darbo) ir pelno santykis. Mažai susidūrusiems su mezgimu atrodo, kad viens, du, trys ir megztukas gatavas. Kad ir mažas mezginukas, bet kartais laiko į jį reikia įdėti vos ne tiek pat, kiek į S/M/L ir t.t. dydžio rūbą. Kartais daugiau laiko suryja pati apdaila, o ne mezgimas. Kol susiuvi, kol sutvirtini sagų skylutes, įsiuvi pačias sagutes, sutvarkai vąšeliu kraštelius ir t.t...O geriausia, kai mezgi mezgi, pribėgi pamatuoti, o vaikutis jau spėjęs išaugti☺.

Kai dirbau siūlų parduotuvėje, kartais girdėdavau, kad vaikai ne visada noriai nešioja megztukus, mat jiems "graužia"☺. Manau, kad tai gal ir buvo aktualu seniau, bet dabar siūlai apdirbami iki tokio švelnumo...Vaikai itin daug juda, t.y. bėga, šliaužia, karstosi, o megztus rūbelius reikia daugiau prižiūrėti, todėl tikriausiai mamos prisibijo jų turėti daugiau. Skalbti taip pat reikia kruopščiau, dažniausiai rankomis. Taip megztukai ir lieka tik "išeigai". Na, bent jau kepurės, pirštinės vis dar karaliauja ir rudens - žiemos sezonu nepasitraukia iš mūsų lentynų. Geras daiktas visiems, nors tu ką...Net retai mezgančios merginos žiemą bent šaliką nunarplioja pačios.


O man pačiai labai smagu ir gražu žiūrėti į mezgančias mamas! Tiesa, mums, mamoms auginančioms mažus leliukus, laiko mezgimui labai labai trūksta. Ir aš ne išimtis, o megzti taaaaip norisi. Todėl jau kai pagriebiu virbalus į rankas, tai mezgu kažką paprasto ir greito. Savo skyrelyje taip pat dalinsiuosi paprastų, bet kartu originalių ir gražių mezginių vaikams idėjomis. Puoškime savo mažuosius pačios, juk tai ne tik praktiška, bet ir taip miela...

Iki susimezgimo, Justė

Komentarai