Traukiam iš dėžių šiltą vilną. Trumpai apie jos ypatumus

Taip jau sutapo, kad rašyti internetinį dienoraštį pradėjau pasibaigus vasaros sezonui. Pradėjau, nes jau tiesiog netvėriau savame kailyje dėl noro dalintis mintimis apie savo mylimą hobį. Taip pat labai norėčiau sulaukti atgalinio ryšio, nes juk smagu pasitarti, pasidžiaugti drauge rezultatais. Labai laukiu jūsų komentarų☺. Taigi, grįžtam prie vasaros sezono uždarymo ir vilnų vilnelių.


Eilinį kartą peržiūrėjau savo siūlų atsargų prikrautas dėžes, mintimis suplanavau, kas iš jų bus nuveikta ir sėdau prie kompiuterioKai kuriems mezgimas atrodo senamadiškas, nuobodus, bereikalingas dalykas. Ale, na, kam čia užsiiminėji tomis nesąmonėmis, kaip kokia bobutė. Taip, aš dar tikrai ne bobutė, kaip tik šiandien mano sūnui sueina metukai, tad iki anūkų man dar labai toli☺. Gal dėl tokio požiūrio ir delsiau pradėti šitą reikalą. Bet begalinis noras nugalėjo kuklumą ir neryžtingumą šiuo atžvilgiu. Per dieną laisvo laiko turiu ne per daugiausiai, tik tiek, kiek miega mažasis, tad jį labai taupau ir stipriai susierzinu, jei kas nors jį nori iš manęs pavogti. Kartais leidžiu sau neatsiliepti į telefono skambučius, išjungiu FB, užsimerkiu prieš suverstą virtuvę, klupdama praeinu pro suverstus žaislus. Mano laikas, duokit man, prašau, ramybę ir virbalus! 


Taigi, vasara baigėsi, vėjai dažnesni, lietūs šiurkštesni, šildymo sezonas dar nepradėtas (bet lyg ir šiandien žada pradėti). Grįžti į šaltesnius, nei įprastai, namus ir pajunti tokį kažkokį nerimastingą liūdesį...Negi jums taip nebūna? Jei būna, ko griebiatės? Aš tai imu kaip tik dabar labiausiai ir užsimanau išsitraukti bambukinius virbalus bei kažką su VILNA. Iš medvilnės siūlų pamezgiau vasarą, buvo smagu, bet pasiilgau pūkelio. Pripažinkim, vilna ar pusvilnė, ar kitkas labai panašaus, visai kitaip slysta tarp pirštų... Mieliau, dažniausiai ir mezgasi greičiau. O kur dar tas visa apgaubiantis šilumos jausmas, kai įpusėjęs didesnis mezginys apgaubia kelius...Och, parašius šitą įrašą, tikrai bėgsiu toliau megzti mažajam rudeninės kepurytės.

Šį kartą pasidarius kavos, pagaliau prisėdus ant sofos ir pradėjus megzti naują mezginį - projektą (taip juokais vadinu visus savo mezginius), noriu jums aprašyti pagrindines vilnos rūšis. Šiaip žiemos sezono siūlų rūšių pasirinkimas begalinis. O tos vilnos tarpusavyje tokios skirtingos...Įsigyk penkias rūšis vienodo storio vilnos kamuoliukų ir tai pavyzdėliai skirsis. Man labai svarbios tam tikros aplinkybės ir vilnos savybės, pagal kurias renkuosi rūšį būsimam mezginiui. Laikas juk mums labai brangus☺. Tai reiškia, kad jei pav. mezgu vaikui, tai siūlas turi nesitampyti, mezginys gretai nesusiburbuliuoti ir jį dėvint vaikelis neperkaisti. Turiu tokios, anokios, dar šios ir kitos vilnos rūšies, kurią pasirinkti? Trumpai perbėgsiu per populiariausias vilnos rūšis ir jų pagrindines ypatybes. 


NATŪRALI, NEDAŽYTA VILNA - grubi, visiškai natūrali, stipri, liaudiškai sakant "drūta". Tvirtiems mezginiams, dažnai renkamasi vyriškiems megztiniams.
MERINOSŲ AVIŲ VILNA - itin švelni, dažnai pasirenkama vaikams skirtiems mezginiams. Nereikalaujanti ypatingos priežiūros. Plonesnė už kitas vilnas.
ALPAKŲ VILNA - labai minkšta, šilta, maloni liesti, su švelniu pūkeliu. Kai reikia ypatingumo šiltumo, kadangi labai gerai sulaiko šilumą. Tvirtesnė nei kašmyro vilna.
KAŠMYRO VILNA - laikoma viena iš prabangiausių vilnos rūšių. Kai reikia ypatingumo švelnumo jautriausiai odai. Itin dailiai atrodo ploni kašmyro mezginiai. Brangiausia vilna.

Tai va, rūšių ne taip ir mažai, ką pasirinkti, išvis, ką verti pirkti? Kiekviena vilnos rūšis turi savo slaptą - neslaptą ypatybę, kuri riboja jos universalumą ir įtakoja pasirinkimą. Ne visada pardavėjos apie jas papasakoja dėl noro parduoti, kartais tiesiog dėl neišmanymo, o gal tingėjimo aiškintis kliento poreikius. Čia būtent mano tokia nuomonė. Na, o kokios tos ypatybės, pleptelėsim kituose straipsniuose.

Iki susimezgimo, Justė


Komentarai