Mezgimo ir kitų rankdarbių knygos: ar verta pirkti? II dalis

Taigi taigi, su malonumu grįžtu prie rankdarbių knygų apžvalgos. Kaip ir žadėjau, šį kartą apžvelgsiu naujausius leidinius, kuriuos man teko matyti viename didžiausių mūsų knygynų. 

Iš tiesų, tai mane maloniai nustebino, kad Vilniaus Akropolio "Pegase" yra atskiras skyrelis rankdarbiams. Reiškia, tokio tipo knygos dar nėra visai nustumtos į šalį ir skaitytojams reikalingos. Asortimentas, sakyčiau, toks labiau teminis. Labiau vyrauja knygos ne apie patį mezgimą, kaip procesą ir jo įvaldymo subtilybes, o apie atskiras su mezgimu susijusias temas. Gal ir gerai, gi ir nėra milijono mezgimo paslapčių, užtenka mums ir tų pagrindinių...Dabar kalbant apie naujienas mezgimo knygų pasaulyje. Kad nelabai jų yra, galima sakyti, vos viena...Bet žiūrim, ką turim šiandien. Kviečius Jus į virtualią ekskursiją po vieno didžiausio knygyno lentynas.


Mezgimas. 200 klausimų ir atsakymų. 
Metai: 2010. Galima įsigyti:čia
Oficialus platintojo pristatymas: susidūrėte su mezgimo problema, kurios negalite išspręsti? Norite daugiau sužinoti apie ypatingas mezgimo technikas? O gal norite sužinoti gausybę dekoravimo būdų? Knyga "Mezgimas: 200 klausimų ir atsakymų" padės atsakyti į 200 įvairiausių su mezgimu susijusių klausimų.
* Atsakymai skirti pradedantiesiems ir patyrusiems mezgėjams.
* Naudingi specialistų patarimai įvairiais mezgimo klausimais.
* Aiškios ir išsamios iliustracijos papildo konkrečias mezgimo technikas ir būdus.
* Knygos skyriuose mokoma, kaip apmesti akis, pagrindinių mezgimo raštų, kaip formuoti mezginį, kaip megzti pynes, kaip surinkti akis nuo mezginio krašto ir dar visokių dalykų.

Čia iškeliami pradedančiųjų mezgėjų klausimai ir duodami atsakymai. Jei išgirsčiau, kad draugė nori mokytis megzti, šitą knygą jai mielai padovanočiau. Aiški, spalvota, suprantamai parašyta knyga. Čia man netgi netrukdo palyginus seni knygos leidimo metai. Vaizdžiau tariant, neftalinu tikrai nedvelkia☺.


Kojinės visiems. Žaismingi ir madingi modeliai pradedantiems mezgėjams
Metai: 2011. Galima įsigyti:čia
Oficialus platintojo pristatymas: žaismingi ir madingi modeliai pradedantiems mezgėjams“ – tai knyga, praversianti kiekvienam, norinčiam išmokti megzti kojines ir papuošti bei pradžiuginti artimuosius šiltais rankų darbo mezginiais.

Daug visko apie kojines, bet pati knyga manęs nesužavėjo. Kojinės lieka kojinėmis...Kitame knygyne mačiau, kad yra atskira lietuvių autorės knyga ir apie pirštines. Ta pati autorė parašiusi knygą ir apie kepures.


Mamos mezgimo dienoraštis
Metai: 2012. Galima įsigyti:čia
Oficialus platintojo pristatymas: mezgimo „paprastai“ vadovas. Knyga mamoms, kurios pradeda arba norėtų išmokti megzti savo mažiesiems.Čia mamos ras megztų ir nertų modeliukų pavyzdžius nuo kūdikio kraitelio iki ūgtelėjusių vaikų drabužėlių. Kiekvieno modelio mezgimo procesas aprašytas išsamiai su schemomis, patarimais, kaip išvengti klaidų, kokius siūlus pasirinkti, kaip pradėti ir užbaigti darbelius. Ši knyga tarsi autorės, mezgančios mamos, užrašų atmintinė, kuri padės suprasti, kad megzti nėra sudėtinga, reikia tik bandyti ir pradžiuginsite bei papuošite savo ar artimųjų mažylius.

Labai spalvinga, žaisminga knyga. Yra ką pažiūrėti, ką paskaityti, ką sužinoti. Sakyčiau, panaši į žurnalus, kuriuose mums viskas pateikta trumpai ir vaizdžiai, taip "sukramtytai". Aš, kaip jauna mamytė, šią mielai įsigyčiau.


200 daugiaspalvių mezgimo raštų. 
Metai: 2013. Galima įsigyti:čia
Oficialus platintojo pristatymas: nuostabioje mezgimo raštų knygoje – skoningos ir šiuolaikiškos spalvų dermės! Šis mezgimo vadovas pateikia net 200 įkvepiančių mezgimo raštų. Knygoje rasite nespalvotas schemas patyrusiems mezgėjams, spalvotas pavyzdėlių schemas pradedantiesiems, spalvų derinimo pavyzdžius ir tikro dydžio raštų nuotraukas. Knygos sandara apgalvota ir patogi ieškantiems motyvų derinio ar tik vieno pagrindinio rašto savo rankdarbiui.

Ką čia be pridursi, mėgstančioms daugiaspalvius mezgimo raštus, turėtų patikti. Mane pačią tokie kol kas dar nelabai žavi. Tas begalės siūliukų gainiojimas tarp pirštų kol kas ne man. Bet pažiūrėti į kitų darbus gražu!


Kepurių mezgimas virbalais. Mėgstančioms megzti
Metai: 2013. Galima įsigyti:čia
Oficialus platintojo pristatymas: knygoje "Kepurių mezgimas virbalais":
- darbai originalūs, labai paprasti ir labai sudėtingi, nes skirti įvairaus lygio mezgėjoms, aprašyti smulkiai, grafiškai, aiškiai, visokių dydžių, tinkantys vaikams, moterims, vyrams
- raštai - įvairūs, vienspalviai ir daugiaspalviai, dauguma jų kilę iš baltų mitologijos
- pavyzdžiai padės nusimegzti reikalingą dailią kepurę, kurią dėvėsite daugelį metų.

Kaip teigia pati autorė, knygoje bus atskleistos smulkios kepurių mezgimo paslaptys. Rasite įvairių kepurių pavyzdžių, kurie pavadinti vaikų vardais. Gal visai originalu.☺Ypač daug įvairiaspalvių kepurių. Gal kad knyga išleista prieš keturis metus, ar šiaip, bet ją atsivertus nedvelkia profesionalumu ir stiliumi. Gerbiu visas mūsų mezgėjas, bet jei jau leidi knygą ir savo pavyzdžiu mokai kitus, tai reikėtų kruopščiau į viską pažiūrėti...Vėlgi, čia tik mano nuomonė, o kad atsivertus knygą susidaro šiokia tokia atstūmimo reakcija, galbūt tekaltas maketuotojas...


Mezginiai ir nėriniai namams. Mėgstančioms megzti
Metai: 2015. Galima įsigyti:čia
Oficialus platintojo pristatymas: ši knyga "Mezginiai ir nėriniai namams. Mėgstančioms megzti" skirta lietuviškų tradicijų namų interjero rankdarbiams. Daugiau nei 100 darbų spalvotų nuotraukų, schemų ir brėžinių, šiuolaikinių ir praėjusio amžiaus darbų pavyzdžių padės įgyvendinti jūsų sumanymus. Knyga "Mezginiai ir nėriniai namams. Mėgstančioms megzti" skirta jau mokančioms megzti ir nerti. Jeigu norite papuošti savo namus, padaryti juos patogesniais ši knyga Jums, nes čia surasite:
* daugybę įvairiausių smulkmenų, reikalingų kiekvienuose namuose, numegztų virbalais ir nunertų vašeliu;
* įspūdingų staltiesių, užuolaidų, pagalvių, apklotų ir kt. namų daiktų, kurie gali papuošti ir jūsų namus;
* lietuviškų ornamentų, puošiančių daugumą mezginių ir nėrinių.


Gerųjų-išvirkščiųjų akių mezgimo raštai virbalais
Metai: 2017. Galima įsigyti:čia
Oficialus platintojo pristatymas: knygoje "Gerųjų-išvirkščiųjų akių mezgimo raštai virbalais" sudėta nesudėtingi gerųjų-išvirkščiųjų akių mezgimo virbalais raštai. Jie, kurių daugiau nei 200, sugrupuoti pagal sudėtingumą. Raštų schemos pateikiamos grafiškai, tad knyga galima naudotis ir nemokant kalbos. "Gerųjų-išvirkščiųjų akių mezgimo raštai virbalais" skirta jau mokančioms megzti, nors ir neturinčioms patirties, mezgėjoms.

Valio valio, šių metų leidimas, turime ir kažką visai naujo! Antraštė visai vilioja, nes gerosiomis-išvirkščiosiomis akimis megzti gi visos mokame. Tai pasimokome daugiau šių akių raštų.

Tai tiek knygų, susijusių su mezgimu, radau šį rudenį Akropolio knygyne. Kurias paminėjau I-oje dalyje, čia nebeįtraukiau, tiesiog nenorėjau kartotis. Žodžiu, ką rinktis yra, tik sakyčiau, mažoka naujų leidinių. Ir žinot, jeigu ką, dovanų labiau norėčiau sulaukti iš šitos apžvalgos. Fainos knygos, jei tik mėgsti rankdarbius, o mes tai mėgstam!

Iki susimezgimo, Justė

Komentarai

  1. Ooo, aš irgi labai susigundyčiau "Gerųjų-išvirkščiųjų akių mezgimo raštai virbalais"! Būtų smagu sulaukti ir pynių knygos.
    Esu varčiusi "Kojinės visiems" (rodos net elektroninį variantą turėjau kažkur), bet taip, ir manęs labai nesužavėjo. Apie kojinių mezgimą yra ko gero kiekvienoje mezgimo knygoje, o šioje net nėra kojinių mezgimo nuo pirštų galų!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne itin issami recenzija, pavyzdziui, ka reiskia kojines lieka kojinemis? Cia gerai ar blogai? Tikejausi issamesnio, nuodugnesnio praktinio poziurio. Atrodo, kad knygas tik atmestinai pavartet. Labai sveikintina iniciatyva rasyti tinklarasti, bet antroji iraso dalis kiek nuvyle.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pasistengsiu pasitaisyti! :) Man dar nesinori dėstyti itin griežtos kritinės savo nuomonės, bet kita vertus, kam mes rašom tuos tinklaraščius, jei ne siekdamos ja pasidalinti su kitais...Gal man nebijoti būti atviresnei? Hm...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kartais geriau griežtesnis vertinimas, aišku, jei jis pagrįstas. Man to pagrindimo ir pritrūko.

      Panaikinti

Rašyti komentarą